Logarytmy- własności logarytmów
wojtekk-14: Logarytmy
Wykaż, że
a)
log2 6− log4 12 = log2 √3
b)
log3 12 + log9 27 = 2 1/2 + log3 4
Jeszcze jedno zadanko:
log3 (12−x) =2
log1/9 (2x2 − 2x − 1) = −1/2 Obliczyłem delte, ale nie wiem co dalej
log9√3 x = −4/5
2log8 5
28 paź 17:20
krystek: | | log212 | | 1 | |
log26− |
| =log26− |
| log212= i dalej dasz radę |
| | log24 | | 2 | |
28 paź 17:35
wojtekk-14: hmm to jest ten wzór na zmianę podstawy logarytmu?
28 paź 18:26
aniabb: tak
28 paź 18:27
wojtekk-14: 2log8 5 czy mogę to zapisać jako 81/8 x 8log8 5 ?
28 paź 18:34
wojtekk-14: 81/3 powinno być sorka za błąd
28 paź 18:36
aniabb: nie
28 paź 18:38
aniabb:
(81/3)log85=(8log85)1/3 =51/3
28 paź 18:40