Rozwiąż równanie wykładnicze
Karola: Mam problem z 3 zadaniami z matmy, wszystkie dotyczą działu Funkcja wykładnicza.
1)〖(√(3+2√2) )〗x+ 〖(√(3−2√2) )〗x=6 Udało mi się dojść do takiej postaci:
〖(√2+1)〗x+〖(√2−1)〗x=6 I nie wiem, co z tym dalej robić.
2) 22x − 4*2x + 10x − 4*5x =0 Tu kompletnie nie mam pomysłu, próbowałam wyciągać przed
nawias, podstawiać i nic.
3)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 4x + (m−2)*2x + 4=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste.
Wiem, że w tym ostatnim, aby były dwa pierwiastki rzeczywiście delta musi być większa od 0 i a
musi być różne od zera. Ale co dalej to nie mam pojęcia...
Proszę o jakieś wskazówki co robić.
28 paź 17:15
acua: 1)
Zauważ, że √2−1 jest odwrotnością liczby √2+1 (po usunięciu niewymierności z mianownika)
t=√2+1
tx+(1t)x=6 /* tx
(tx)2−6tx+1=0
Δ=32
tx=3−2√2 V tx=3+2√2
(√2+1)x=3−2√2 v (√2+1)x=3+2√2
x=−2 v x=2
2)
2x(2x−4)+5x(2x−4)=0
(2x−4)(2x+5x)=0
2x=4 v 2x+5x=0
x=2 v sprzecznosć bo funkcja wykładnicza y=ax przyjmuje tylko
wartości dodatnie
3)
(2x)2+(m−2)*2x+4=0
t=2x, t>0
a) Δ>0 dwa różne pierwiastki
b) dalej pierwiastki muszą być dodatnie bo t>0
czyli wzory Viete'a
b1) t1 * t2 >0 jednakowych znaków
b2) t1 +t2>0 i oba dodatnie
Koniunkcja a) i b) daje wynik m∊(−∞,−2)
28 paź 21:13