;)
Kasia ;) : Liczby √75, √108, √147 są długościami boków trójkata ABC. Trójkątem podobnym do trójkąta ABC
jest trójkąt o bokach długości?
28 paź 16:58
sushi_gg6397228:
jest ich nieskonczenie wiele
28 paź 17:01
Kasia ;) : w odp jest ze to 5,6, 7 ale jak to zrobic?
28 paź 17:03
sushi_gg6397228:
wyciagnac czynnik przed znak pierwiastka
28 paź 17:04
Kasia ;) : czyli, prosze o rozwiązanie
28 paź 17:08
sushi_gg6397228:
np √500=√2*2*5*5*5= √2*2 * √5*5 *√5= 2*5*√5= 10√5
500|2
250|2
125|5
25|5
5|5
1
masz zrobic cos podobnego
28 paź 17:15
Kasia ;) : √75/5=√108/6=√147=k(współczynnik proporcjonalności) ale o co w tym chodzi?

OO
28 paź 17:17
sushi_gg6397228:
najpierw policz tamto
| | a' | | b' | | c' | |
a potem sie sprawdza czy |
| = |
| = |
| ===k |
| | a | | b | | c | |
28 paź 17:18
Kasia ;) : policzylam i co dalej?
28 paź 17:20
sushi_gg6397228:
ile wyszlo
28 paź 17:25
Kasia ;) : 75 przez 5, 108 przez 6 i 147 przez 7
28 paź 17:27
sushi_gg6397228:
mialas wyciagnac czynnik przed pieriwastek √75, √108, √147
28 paź 17:29
Kasia ;) : 5√3
6√3
7√3
28 paź 17:34
sushi_gg6397228:
a'= 5√3
b'= 6√3
c'= 7√3
teraz szukamy takiej trójki liczb z podanych, aby zaszla rownosc, która podalem o 17.18
28 paź 17:37
Kasia ;) : czyli 5, 6 i 7
28 paź 17:44
sushi_gg6397228:
np
ich iloraz daje √3 na kazdym boku, wiec te trojkaty sa podobne
28 paź 17:45
Kasia ;) : dziękuję
28 paź 17:46
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 paź 17:51