równania różniczkowe
luk20: | | x | |
Sprawdzić czy funkcja φ(x)= |
| , x∊(−1,1) jest rozwiązaniem równania |
| | √1−x2 | |
28 paź 16:53
sushi_gg6397228:
policz φ '(x) a potem podstaw do wzoru i zobacz czy L=P
28 paź 17:03
luk20: | | 1 | |
Policzyłem φ'(x) i wyszło mi |
| i mam postawić za co? |
| | (1−x2)√1−x2 | |
28 paź 17:07
sushi_gg6397228:
za y'
28 paź 17:11
luk20: a później jak podstawie to co? Wyznaczyć coś?
28 paź 17:12
sushi_gg6397228:
trzeba sprawdzic czy Lewa strona=Prawa strona
tak samo jak masz np x2+5x+6=0 i podstawiasz pod x liczbe −2
nie sprawdzam obliczen
28 paź 17:17
luk20: | | y2+1 | | 1 | |
Ale chodzi mi to, że |
| = |
| , to jak mam to sprawdzić, skoro |
| | √1−x2 | | (1−x2)√1−x2 | |
mam tu 2 zmienne?, wyznaczyć y czy x czy co?
28 paź 17:21
sushi_gg6397228:
masz podstawic za y i za [y']]
28 paź 17:23
luk20: Dobra, dzięki, już mi wyszło
28 paź 17:27