funkcjie
ola: Zbiorem wartości funkcji opisanej wzorem f(x)=4x−3 jest ZW={ −2,4,8,12 }.Wyznacz dziedzine tej
funkcji.
13 maj 10:20
♊: Podstawiasz po kolei zamiast f(x) wartość z ZW i obliczasz x.
Łatwiej będzie po przekształceniu wzoru
f(x)=4x−3
y=4x−3
y+3=4x
4x=y+3 / dzielenie obustronne przez 4.
i do tej koncowej postaci podstawiasz po kolei −2,4,8,12. Dziedzinę będą stanowiły wszystkie x.
13 maj 10:26
ola: Funkcja f kazdej jednocyfrowej licznie naturalnej dodatnej przyporzadkowuje liczbe piec razy
wieksza.Podaj zbior wartosci funkcji.
czyli to bedzie ZW={ 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14}
13 maj 10:27
♊: Źle.
nie masz wzoru f(x) = x+5 bo to by była liczba o pięć większa.
Ty masz znaleźć liczby pięć RAZY większe.
13 maj 10:29
ola: ZW={ 5,10,15,20,25,30,35,40,45,50}
13 maj 10:32
♊: Tylko do 45 bo 10 już nie jest liczbą jednocyfrową.
13 maj 10:46