Funkcja kwadratowa
Michał: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m:
a)|x2− 4| = m2+ 3
28 paź 16:31
Eta:

|x
2−4|−3= m
2
rysując wykresy
−−−−−−− wykres f(x)=|x
2−4|−3
−−−−−−− wykres g(x)= m
2
o o o czerwone punkty −−−− ilość rozwiązań
teraz podaj ilość rozwiązań ( z rys.) w zależności od m
28 paź 16:53
TOmek: napisze Ci strasznie skróconą wersje tego zadania, bo nie mam za bardzo czasu.
Rysujesz wykres x2 , pozniej dajesz o 4 jednostki w doł(o wektor [0,−4]), pozniej wszystko
odbijasz do góry(wart. bezwzgledna).
wyjdzie ci z wykresu ,ze np: dla x∊(0,4) funkcja ma 2 rozwiązania musisz wtedy rozwiazać
nierówność
0>m2+3>4
0>m2+3 v m2+3>4
i otrzymujesz "m" dla którego funkcja ta ma 2 rozwiązania
28 paź 16:56
TOmek: oczywisice to ,ze dla x ∊ (0,4) do był taka z du** liczba

z resztą Eta ładnie Ci
naszkicowała.
28 paź 16:57
Michał: Albo źle odczytuje z wykresu, albo jest źle bo w odp mam że:
2 dla m∊(−∞,−1)u(1,+∞)
3 dla m∊{−1,1}
4 dla m∊(−1,1)
28 paź 17:04
Eta:
z wykresu:
2 rozwiązania dla m2>1 ⇒ (m−1)(m+1)>0 ⇒ m€(−∞,−1)U (1,∞)
3 rozwiązana dla m2=1 ⇒ m={−1,1}
4 rozwiązania dla m2<1 ⇒ m€(−1,1)
28 paź 17:16