gfhfh
abc: 1)suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest rowna8. jezeli cyfry w tej liczbie zamienimy
miejscami to otrzymamy liczbe o 18 wieksza. Wyznacz liczbe poczatkowa.
28 paź 16:24
krystek: x⇒cyfra jedn.
y⇒cyfra dziesiątek
x+y=8
10y+x+18=10x+y
__________
28 paź 16:26
Eta:
szukana liczba; 10x+y , x −− cyfra dziesiątek y −−− cyfra jedności
liczba o przestawionych cyfrach: 10y+x
z treści zadania:
rozwiąż układ równań
x+y= 8
10y+x= 10x+y+18
odp szukana liczba 35
28 paź 16:31
abc: dlaczego 10?
28 paź 16:31
abc: nie wiem skąd się wzielo to 10 i mi wyszedl x −3
28 paź 16:39
krystek: liczba 85 cyfra dzies 8 cyfra jedn 5
Zapis liczby :8*10+5
28 paź 16:52
abc: a dzieki
28 paź 16:56