...
PIMPUŚ: PROSZĘ O POMOC(O ROZWIĄZANIE...)

Sok z wyciśnięty ze skórki grejpfruta( o kształcie kuli) to 80% jego objętości. Sokiem tym
zapełniono stożek o promieniu podstawy 5cm i wysokości 6cm. Oblicz średnicę obranego ze skórki
grejpfruta.
Liczę na Waszą pomoc!
13 maj 07:20
BoniV: OBlicz objetosc stożka. Bedzie rowna 80% objetosc koła
Podstaw pod wzór na objetosc koła i wyliczysz R(promien koła) Pomnóż przez 2 i done.
13 maj 07:23
PIMPUŚ: czyli tak :

V= 1/3 Pp*h
Pp=Pi*r
2
Pp=3,14*5
2
Pp=3,14*25=78,5
V=1/3*78,5*6=157 (cm)
3
a dalej

?
kula : V= 4/3 Pi*r
3
157=4/3*3,14*r
3
no wlasnie ii co dalej






?
Prosze pomocy

13 maj 13:50