Wyznacz ciąg arytmetyczny/Zbadaj monotoniczność ciągu
Bezradna: Proszę o pomoc, mam do rozwiązania takie zadania:1.Zbadaj monotoniczność ciągu:
A drugie jest takie:2.Wyznacz ciąg arytmetyczny(an), jeżeli a
3=0 i a
15=−144.
Bardzo dziękuję za pomoc:−)
13 maj 00:43
Pudzian: an+1−an=2(n+1)−23(n +1)−1 − 2n−23n−1
potem wykonujesz działania i sprawdzasz czy wynik jest większy od zera lub mniejszy, Jak
większy to ciąg jest rosnący jak mniejszy to malejący.
A drugie zadanie to jest na wykorzystanie podstawowych wzorów ogólnych. Tworzy się taki układ
równań.
1. a3 =0 → a3 =a1+2r → a1+2r=0
2. a15=−144 → a15=a1 + 14r =−144
Czyli masz tak:
a1+2r=0
a1+14r=−144
Wystarczy rozwiązać ten układ równań.
13 maj 06:51
Pudzian: Aha i w tym drugim masz podać wzór ciągu to zapisujesz go w postaci:
a
n=a
1+(n−1)r , wstawiasz do niego wyliczone a
1 i r i gotowe
13 maj 06:53
Bezradna: Bardzo Ci dziękuję Pudzian, są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
13 maj 20:09