rysowanie funkcji
Lolz: móglby ktos wyjasnic mi jak sie rysuje fukncje typu:
x∊(−2,3) i x∊(3,+
∞)
13 maj 00:17
viola: to jest jedna funkcja z kreską ułamkową, czy dwie oddzielne funkcje . A ten warunek na końcu ,
to której funkcji dotyczy?
13 maj 00:55
AS:

f(x) =
√x2 + 4*x + 4 =
√(x + 2)2 = |x + 2|
dla x < −2 f(x) = −(x + 2) = −x − 2
dla x = −2 f(x) = 0
dla x > −2 f(x) = x + 2
13 maj 15:49
Lolz:

zle, juz wiem jak

tam od 3 do +
∞ na zerze
13 maj 16:01
AS:

do przykładu drugiego
f(x) =
√x2 − 6*x + 8 =
√(x − 2)(x − 4) = |(x − 2)*(x − 4)|
Rozpatrzyć należy przezdiały:
(−
∞,2>,(2,4>,(4,
∞) 2 i 4 to miejsca zerowe funkcji
dla x < 2 f(x) = (x − 2)*(x − 4)
dla x = 2 f(x) = 0
dla 2 < x < 4 f(x) = −(x − 2)*(x − 4)
dla x = 4 f(x) = 0
dla x > 4 f(x) = (x − 2)*(x − 4)
W praktyce należy wykonać wykres zwykły funkcji f(x) = (x − 2)*(x − 4)
a następnie część ujemną (pod osią OX) przerzucić symetrycznie na drugą stronę.
13 maj 16:08
viola: √(x − 2)(x − 4) = |(x − 2)*(x − 4)| to nie jest równe
13 maj 16:15
AS:

Wycofuję rozwiązanie zadania b) jest ono błędne.
funkcja ta jest określona dla x
2 − 6*x − 8 >= 0 tj dla x ε (−≈,2>U<4,
∞)
Sporządzić tabelkę wartości funkcji dla argumentów dla których funkcja
jest określona i nanieść na układ współrzędnych.
13 maj 16:38