matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f. wymierna
gho:
czy dobrze rozwiązuję?
13*3
x
3
x
+ 3
x−1
+3
x−2
+...> 3
2x
−
− 9
2
po lewej stronie mam ciąg geometryczny o a
1
= 3
x
q= 3
−1
3
x
* 3
S=
2
3
x
= t ⋀ t>0
3t
> t
2
−
13t
2
− 9
2
i teraz liczę... dobrze to rozumiem?
28 paź 15:30
Eta:
Dobrze
należało jeszcze napisać komentarz, że dla |q|<1 po lewej stronie jest suma ciągu geom. zbieżnego
a
1
zatem S=
1−q
i teraz licz dalej....
28 paź 15:41