Równanie stycznej
cris93: Hej, mam problem z tymi zadankami:
a) Czy styczna do funkcji y=
12x
2 w punkcie x
0=1 jest równoległa do prostej y=2x+2?
b) y=6x
2+5x−1
Jaki będzie wzór na wspólczynnik kątowy stycznej do powyższej krzywej w punkcie x
0?
b) Zrobiłem w ten sposób
y=6x
2+5x−1
a=f'(x
0)
f'(x)=12x+5
a=12x
0+5
W odp mam 12x
0
a)
x
0=1
f(1)=
12
f'(x)=(
12x
2)'=
12*(x
2)'=
12*2x=x
f'(1)=1
y−
12=1(x−1)
y−
12=x−1
y=x−
12
Czyli nie jest równoległa do y=2x+2
W odp mam że jest
Mam nadzieję, że pomożecie.
28 paź 15:04
cris93: Pomożecie?
Mam jeszcze coś takiego oblicz przybiżoną wartośc wyrażenia arctg 1,01
28 paź 15:55
Misioo:
b) f'(x0)=12x0 +5 =m,a) faktycznie nie jest.Słowem odpowiedzi są złe
28 paź 16:21
cris93: Dzięki, masz może pomysł na drugie zadanie te z arctg 1,01

Chciałem to obliczyc z arctg45 stopni, ale nie wyszło.
28 paź 16:50