analityczna
PuRXUTM: Napisz nierówność opisującą koło styczne do osi układu współrzędnych w punktach A=(0,−5) i
B=(5,0). Czy tutaj promień mogę sobie odczytać z wykresu, czy mam jakoś go wyliczyć i jak to
jest ogólnie w analitycznej, kiedy mogę korzystać z rysunku żeby było wszystko dobrze (chodzi
mi o to żebym miał maksymalną liczbę punktów)
28 paź 14:57
PuRXUTM: zerknie ktoś ?
28 paź 15:29
Eta:
Możesz napisać w oparciu o rys. ,że S(5,−5) i r= 5
odp: k: (x−5)2+(y+5)2≤ 5
28 paź 15:31
PuRXUTM: i to wystarczy ? nie trzeba algebraicznie ? Można jakoś algebraicznie ?
28 paź 15:36
Eta:
S( xA,yB) i r= |AS|=|BS|
28 paź 15:42
PuRXUTM: chodziło mi o taki dowód ale dobra dzięki
28 paź 15:44
Eta:
Zbyt proste

by je komplikować
28 paź 15:46
PuRXUTM: oj tam trzeba to porządnie udowodnić bo za 200 lat przyjdzie jakiś gościu i to obali, bo taka
Eta (

) na jednym bardzo znanym forum zadankowym odczytała sobie z rysunku

No za to
to chyba dzisiaj jabłka nie dostaniesz
28 paź 15:51