nierownosc potegowa
ola: 9x − 4*3x+1 > 27
28 paź 14:52
PuRXUTM: 9
x=(3
2)
x=3
2x
3
x+1=3
x*3
1 spróbuj teraz sama dalej
28 paź 15:04
ola: właśnie wiem że tak tylko nie wiem później co zrobi jak będzie −4*3x * 3 >27
nie mogę podstawic t bo tam jest mnożenie
28 paź 15:13
Paramatematyk.: Możesz podstawić 3x=t, gdzie t ≠ liczb niedodatnich.
28 paź 15:30
Paramatematyk.: Dostaniesz nierówność (3x)2 − 12*3x > 27 i teraz powyższe podstawienie. Dalej trywialnie.
Z uszanowaniem i poważaniem.
28 paź 15:31
PuRXUTM: tak jak pisze Paramatematyk za 3x wstawiasz t i t≥0
i rozwiązujesz
9x−4*3x+1>27
32x−4*3*3x−27>0
32x−12*3x−27>0
t2−12t−27>0 dokończ
28 paź 15:34
ola: :( ma wyjśc na koniec cos takiego 3x < 6−3√7 lub 3x > 6+3√7 ?
28 paź 16:07
ola: ?
28 paź 17:01