nie umiem rozwiazac
kaska: oblicz granice ciagu un=1 / √4n2 +7n −2n
28 paź 13:57
28 paź 14:02
Mati_gg9225535:
zacznij od wyciągnięcia niewymierności z mianownika [wzór: a2−b2=(a−b)(a+b) ]
28 paź 14:04
kaska: To pierwsze . Przepraszam ale jestem tu nowa i nie wiem jak zrobic ułamek
28 paź 14:05
Mati_gg9225535: czyli wyciagnij niewymierność tak jak zaproponowałem
| | 1 | |
jakbys miala taki ulamek |
| zrobilabys to tak: |
| | x−√3 | |
| 1 | | x+√3 | | 1(x+√3) | | x+√3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| x−√3 | | x+√3 | | (x−√3)(x+√3) | | x2−3 | |
to samo nalezy zrobic z Twoim przykladem
28 paź 14:13
kaska: Nie mam pojecia przez co mam pomnozyc ? przez cały mianownik?
28 paź 18:17
zombi: mati podał ci wzorek twoje (a−b)=√4n2+7n−2n
28 paź 18:22
zombi: teraz licznik i mianownik wymnóż przez a+b
28 paź 18:23
lucy: | 1 | | √4n2+7n+2n | |
| * |
| = |
| √4n2+7n−2n | | √4n2+7n+2n | |
| | √4n2+7n+2n | | √4n2+7n+2n | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| , gdy n→∞ |
| | 4n2+7n−4n2 | | 7n | | 7 | |
28 paź 18:32