ndukcja matematyczna - proszę o wskazówkę jak rozwiązać zadanie lub pomoc.
MadMoxxi: Indukcja matematyczna − proszę o wskazówkę jak rozwiązać zadanie lub pomoc. Dziękuję

Więc tak...
Mam udowodnić(zapisałem to już jako funkcję zdaniową), że:
⋀ ⋁ 2
5n+1 + 4{5n+1} − 6 = 31k, czyli liczba po lewej jest podzielna przez 31
n∊ℕ k∊ℤ
Etap pierwszy zrobiłem podstawiając do lewej strony n = 1 i potem do prawej pod k odpowiednią
liczbę tak, aby L = P.
W drugim etapie zapisałem założenie, tezę i mam problem z dowodem.
Nie mam pojęcia, jak to zrobić. Próbowałem z założenia podstawić za
2
5n+1 = 31k − 4{5n+1} + 6 oraz za 4{5n+1} = 31k − 2
5n+1 + 6 ale nic mi nie chce wyjść
tak aby dało radę wyciągnąć przed nawias 31. Może ktoś wie jak rozwiązać to zadanie lub da mi
jakieś wskazówki jak doprowadzić dowód.
Dzięki.