Dla jakich "m" delta jest większa od zera.
Karol: ∆=(m√7)2−4*(m−1)*(m2+m+1)
Sprowadziłem ją do takiej postaci: ∆=−4m3+7m2+4 i nie wiem co dalej robić. Patrzyłem różne
zadania ale żadne nie miało delty z trzecią potęgą. Proszę o pomoc
28 paź 13:49
Piotr:
gdzie sie podzial Pan od wielomianow...
podziel przez (m−2)
28 paź 13:56
Karol: "podziel przez (m−2)"
Wychodzi: ∆=−4m2−m−2. Po wyliczeniu wychodzi liczba ujemna, a musi być dodatnia.
28 paź 14:13
Piotr:
odp. m∊(−∞;2)
28 paź 14:14
AC:
Δ ≥ 0 dla m ≤ 2
28 paź 14:16