prosze bardzooooo bardzooo o pomoc
marta: o: (x+5)2 + y2= 1 ; l:y=1
o: x2 + y2 − 6x = 0; l:y=12
12 maj 23:47
Tomek: czy tylko ja nie wiem o co ci chodzi?
12 maj 23:53
12 maj 23:53
marta: okresl wzajemne polozenie prostej l i okręgu o jeśli..
przepraszam umknelo mi..
12 maj 23:55
Eta:
Wyznacz środek okręgu i długość promienia

oblicz odległość środka od danej prostej!
jeżeli d= r −−− prosta styczna do okręgu ( ma jeden p−t wspólny)
d > r −−− prosta rozłaczna z okręgiem ( nie ma p−tów wspólnych
d <r −−−− prosta jest sieczną ( ma dwa p−ty wspólne)
13 maj 00:00
Tomek: x2+10x+25+1−1=0
100−100=0
−10=−5
2
Prosta jest styczna w punkcie (−5,1)
x2 + y2 −6x =0
x2 −6x +9 +y2=9
x2−6x+9 +0,25 −9=0
x2−6x+0,25=0
36−1=35 = Δ jest dodatnia wiec beda 2 pierwiastki = prosta jest sieczna okregu
13 maj 00:00
marta: nie było mnie w szkole bo bylam w szpitalu i niestety tego tematu nie umiem... bardzo prosze o
pomoc
13 maj 00:00
marta: dziki bardzo naprawde..



pozdrawiam was cieplo
13 maj 00:01