trygn
Mat: Cos(x) = − √3/2
pomocy, prosze o odp z objasnieniem...
28 paź 13:27
28 paź 13:28
Mati_gg9225535:
cos α = − sin α
α = 60
o
28 paź 13:29
ICSP: 60
o należy do pierwszej ćwiartki . W pierwszej ćwiartce jest ujemny cos

Wątpię
28 paź 13:30
Mati_gg9225535: no dobra nieważne
28 paź 13:30
Mat: haha nie o alfe chodzi, o x!
czyli
x=5/6π +2kπ i x=7/6π+2kπ

? a jak jest z tg /
28 paź 13:31
Mati_gg9225535: ;< ide bo głupoty juz wypisuje

poucze sie biologii jakiejś

milego dnia
28 paź 13:31
ICSP: tzn z tg ?
28 paź 13:32
Bogdan:
| | √3 | | π | | π | |
cosx = − |
| ⇒ cosx = −cos |
| ⇒ cosx = cos(π − |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
x = |
| π + k*2π lub x = − |
| π + k*2π |
| | 6 | | 6 | |
28 paź 13:33
Mat: moglby ktos jeszcze napisac po kolei np. sinx=− √3/2 ? albo tgx=− √3 ?
28 paź 13:33
Mat: Czy Bogdan napisal true ? ? ? w linku jest co innego , ja mam z zeszycie tak wlasnie jak Bogdan
napisal i nic nie czaje/....
28 paź 13:34
ICSP: | | 5 | | 7 | |
przecież x = − |
| π + 2kπ to jest to samo co x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
28 paź 13:38
Mat: ok ok i tak zle zrobie na sprawdzianie, a takie cos :
cos(x+π)=−√3/2
albo sinx>−√3/2
28 paź 13:41
Bogdan:
| | √3 | | π | | π | |
cos(x + π) = − |
| ⇒ cos(x + π) = −cos |
| ⇒ cos(x + π) = cos(π − |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
x + π = |
| π + k*2π lub x + π = − |
| π + k*2π |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
x = |
| π − π + k*2π lub x = − |
| π − π + k*2π |
| | 6 | | 6 | |
x = ... lub x = ...
I jeszcze uwaga do zapisu: k*2π, 2kπ. To są tożsame zapisy, wolę zapis k*2π, bo
widać tu okres = 2π oraz wydzieloną liczbę czałkowitą k. W zapisie 2kπ okres jest mniej
widoczny, 2π jest rozdzielone liczbą k.
28 paź 13:55
Mat: Dziekuje bardzo. A jakby wygladala pierwsza linijka dla sinx no na przyklad sin(2x+π/2)
glownie mam problem z tymi minusami przed liczba...
i czy te przeksztalcenia wszystkie biora sie ze wzorow redukcyjnych ? jest jakas zasada / ?
bo znalazlam takie coś :
sinx=a
x=a+k*2π lub x=π−a +...
cosx=a
x=a+k*2π lub x=−a + ...
tgx=a
x=a+kπ
?
28 paź 14:05
Bogdan:
To co znalazłaś, stosuje się w rozwiązywaniu równań trygonometrycznych.
| | π | |
z wzorów redukcyjnych: sin(α + |
| ) = cosα, w II ćwiartce sinus jest dodatni. |
| | 2 | |
28 paź 14:22
Mat: a co jesli nie umiem wzorow redukcyjnych ? jak sobie poradzic ?
wiem tylko ze
sinα=a
sin(π−α)=a
cosα=a
cos(π−α)=−a
niby wypisane mam ale za duzo do zapamietywania
28 paź 14:29