Obw = 20cm
2x+2b = 20
x+b = 10
| x | ||
cos75 = | ||
| b |
| √2 | √3 | √2 | 1 | |||||
cos75 = cos(45+30) = cos45cos30 − sin45sin30 = | * | − | * | = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| √6 | √2 | √6−√2 | ||||
= | − | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| √6−√2 | x | ||
= | /*b | ||
| 4 | b |
| (√6−√2)b | ||
x = | ||
| 4 |
| (√6−√2)b | |
+ b = 10 | |
| 4 |
| (√6−√2) | ||
b( | + 1) = 10 | |
| 4 |
| (√6−√2) | 4 | |||
b( | + | ) = 10 | ||
| 4 | 4 |
| (√6−√2+4) | ||
b( | ) = 10 | |
| 4 |
| 40 | ||
b = | ||
| (√6−√2+4) |
| (√6−√2)b | ||
Jak masz b to już łatwo wyliczysz x z x = | , pousuwaj niewymierności z | |
| 4 |
można też tak: ( nie tak dawno rozwiązywaliśmy to zadanie)
2x + 2b = 20 => x +b = 10
P= 12*b*b *sin 30o
| b2 | ||
to: P= | ||
| 4 |
| x | ||
= cos75o
| ||
| b |
| 10 | ||
to b= | ||
| 1 +cos75o |
| 100 | ||
P= | ||
| 4*(1 +cos75o)2 |
( wynik oczywiście taki sam jak u Jakuba