obliczanie wartości arcsin
Marta:
28 paź 12:54
28 paź 12:59
Marta: | | 1 | |
No właśnie, z przykładami typu 'arcsin |
| ' dałam sobie radę, ale nie wiem co robić, gdy |
| | 2 | |
jest taka nietypowa wartość
28 paź 13:04
Bogdan:
można odczytać z tablic: sinα = 0,3333 ⇒ α ≈ ...
28 paź 13:08
Marta: Czyli mogę tak po prostu odczytać to z tablicy?
Bo widziałam w Internecie różne przekształcenia, które doprowadzały do wyniku bez odczytu z
tablic(których np. na ćwiczeniach z analizy nie mam), a które niezbyt rozumiałam i dlatego
napisałam tutaj.
Np. to
http://i47.tinypic.com/11bn1w3.png
Całkiem nie rozumiem przejścia do tej postaci z pierwiastkiem.
28 paź 13:17
Mila:
| | cosα | | cosα | |
ctgα= |
| = |
| aby obliczyć cosα korzystam z jedynki trygonometrycznej |
| | sinα | | | |
| | 1 | | 8 | |
sin2α+cos2α=1⇔( |
| )2+cos2α=1⇔cos2α= |
| |
| | 3 | | 9 | |
28 paź 15:45