Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka ko
martyna: Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka kosztuje 200zł.
Ile kosztuje kamizelka?
28 paź 12:46
Damian: Marynarka = 200 zł
Spodnie = Marynarka − 20 %
Spodnie = 200 zł − 20% = 160 zł
Kamizelka = Spodnie − 60%
Kamizelka = 160 − 60% = 64 zł
28 paź 12:54
bartekS: 100?
28 paź 12:55
Bogdan:
zapisy 200 zł − 20% oraz 160 − 60% nie mają sensu, analogicznie do: 200 jabłek − 20 gruszek
28 paź 12:56
Bogdan:
k − cena kamizelki
0,8 * 200 = 1,6*k / :1,6 ⇒ k = ...
28 paź 13:09