Wzor skróconego mnożenia.
Pink: Jaki robię błąd w tym przykładzie ?
(√6−3√3)2= √62−2(√6*3√3) + (3√3)2=6−2√6*6√3+9*3=
6−2√6*6√3+27=33−2√6*6√3
a musi wyjść :
33−18√2
28 paź 12:03
konrad: no bo nie wymnożyłeś jeszcze 2√6 z 6√3
28 paź 12:04
Mati_gg9225535: podwojony iloczyn zle pomnożyłeś
28 paź 12:04
ICSP: jeden błąd.
w 2ab za b podstawiłeś/aś 6√3 a nie 3√3
Poza tym jest dobrze.
28 paź 12:05
konrad: o a tego nie zauważyłem
28 paź 12:06
Saizou : (√6−3√3)2=
(√6)2−2√6*3√3+(3√3)2=
6−6√18+9*3=
6−6√9*2+27=
33−6*3√2=
33−18√2
28 paź 12:06
Pink: faktycznie. czyli jak mam
2(√6*3√3)= 2√6*6√3 ... i dalej nie wiem jak się za to zabrać liczby przed pierwiastkami
mnożę przez siebie a pierwiastki przez pierwiastki ... ?
28 paź 12:09
Pink: ooo dziękuje bardzo !

28 paź 12:10
Saizou : prosty przykład
2√5 * 4√2= 8 √10
mnożymy liczby raz liczby i pierwiastki razy pierwiastki
28 paź 12:13
Pink: dzięki za wytłumaczenie, włąsnie nie wiedziałam jak 'działać' na takich liczbach.
a jeżeli mam
(7+5√2)(5√2+7) to musze każdy wyraz jednego nawiasu pomnożyć przez każdy wyraz drugiego ?
bo wzoru skr. mnożenia użyć nie mogę. ?
28 paź 12:25
Saizou : 7+5√2=5√2+7
zatem jaki jest wniosek
28 paź 12:29
Pink: wychodzi mi (w tym przykłądzie co napisałam wyżej) 49+95√2 a powinno
99+70√2
28 paź 12:29
konrad: oczywiście że możesz wzór skrócenia użyć
28 paź 12:31
Pink: ale dlaczego przrównałeś/aś te dwa działąnia skoro należy je pomnożyć ?
28 paź 12:32
Saizou : ja ci tylko pokazałem inny zapis wyrażenia 7+5√2
28 paź 12:32
Pink: Według mojego myślenia, nie mogę użyć wzoru skróconego mnożenia. ...
28 paź 12:33
konrad:
(7+5√2)(5√2+7)=(7+5√2)(7+5√2)=(7+5√2)2
28 paź 12:34
Pink: ok, czyli co wynika z tego zapisu? mam mnożyć każdy przez każdy ?
28 paź 12:34
Saizou : ależ możesz bo
7+5√2=5√2+7
zatem
(7+5√2)(7+5√2)=(7+5√2)2
28 paź 12:35
Pink: aaa czyli jak wyprowadziłeś na (7+5√2)2 to mam teraz znowu użyć wzór skróconego mnożenia,
ale ten inny ... ?
28 paź 12:36
konrad: no teraz na kwadrat sumy
28 paź 12:38
Pink: a no faktycznie, teraz zrozumiałam, dziękuje Wam bardzo !
28 paź 12:39
Krzysiek : (7+5√2)(7+5√2)= 49+35√2+35√2+50 =99+70√2
Dlaczego na koncu jest +50 bo 5√2*5√2=(5√2)2 Zapiszmy to tak (5*√2)2 wiec teraz
musimy podniesc do kwadratu i 5 i √2 wiec 52=25 a (√2)2=2 to (5*√2)2=25*2=50
Teraz rozumiesz
28 paź 12:51