proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania w postaci trygonometrycznej
elektron: (1−i)*(20)
28 paź 11:55
asdf: 20 to potęga?
28 paź 11:56
elektron: tak
28 paź 12:05
ICSP: −1024
28 paź 12:06
asdf:
z
n = |z|
n(cosφ*n + isinφ*n)
|z| =
√12 + (−1)2 =
√2
n = 20
√220 = 2
10 = 1024
| | −1 | | √2 | | π | | 7π | |
sinα = |
| = − |
| , α = |
| IV ćwiartka, kąt φ = 2π − α ⇒ φ = |
| |
| | √2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 7π | |
zn = 1024(cos |
| * 20 + isin35π) |
| | 4 | |
z
n = 1024(cos(34π + π) + isin(34π + π)) = z
n = 1024(cosπ + isinπ) = 1024(−1 + 0i) = −1024
28 paź 12:28
ICSP: yyy
28 paź 12:28
elektron: dziękuję, teraz mi się zgadza z odpowiedzią
28 paź 16:12