piąta potęga sumy
pytanko: (a + b)0 = 1
(a + b)1 = a + b
(a + b)2 = a2 + 22b + 3ab2 + b3
(a + b)4 = a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4
a jak to jest z 5 potęgą sumy?
(a + b)5 = a5 +... +b5
28 paź 11:42
28 paź 11:49
Alkain: trójkąt pascala mówi Ci to coś ?
1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1
1 5 10 10 5 1
z tego moża łatwo odczytać
28 paź 11:50
Saizou : ewentualnie można mnożyć
(a+b)4*(a+b)
28 paź 11:54
pytanko: dziekuje
28 paź 12:17
Bogdan:
Trzeba poprawić zapis: (a + b)
2 = ...
Można także tak:
| | | | | | | | | |
(a + b)5 = | a5b0 + | a4b1 + | a3b2 + | a2b3 + |
| | | | | |
28 paź 13:05