log
;D: proszę o pomoc

jak rozwiązać równianie?
log
(3−x) (x
2+2x−1)=2
28 paź 11:07
^^: (3−x)
2=(x
2+2x−1) z resztą sobie poradzisz
28 paź 11:10
;D: nie bardzo, bo mam problem z dziedziną
28 paź 11:12
Patryk: + D
28 paź 11:12
;D:
28 paź 11:15
Bogdan:
Założenia:
| ⎧ | 3 − x > 0 | |
| ⎨ | 3 − x ≠ 1 |
|
| ⎩ | x2 + 2x − 1 > 0 | |
(3 − x)
2 = x
2 + 2x − 1 itd.
28 paź 11:22
;D: z tych założeń wynika, że x<3 x≠2 x1= −1+√2 x2= −1−√2 ?
28 paź 11:25
Bogdan:
Założenie trzecie jest nierównością, a nie równaniem.
28 paź 11:28
;D: czyli D: x∊(−∞; −1−√2) U (−1+√2 ; 3)\ 2 ?
28 paź 11:29
;D: tak
28 paź 11:51
;D: i jeszcze co tu jest dziedziną:
a) log
x2 (x+2) = 1
b) log(x−3) − log(2−x)=log (x
2−4)
28 paź 13:34
Bogdan:
Do pierwszego zadania, trzeba poprawić zapis dziedziny:
D: x∊(−∞; −1−√2)∪(−1+√2; 3) \ {2} (chodzi o {2}, a nie 2)
Ogólnie: loga b
Założenia: a > 0 i a ≠ 1 i b > 0
28 paź 13:39
;D: czyli
a) x
2>0
x
2≠1
x+2>0
x>0
x≠1
x>−2
więc D: x∊ (0; +
∞)\{1}
28 paź 13:45
;D: b) x>3 x<2
D: (3; +
∞)
28 paź 13:47
Bogdan:
x2 > 0 ⇒ x ≠ 0
28 paź 13:48
;D: ale reszta dobrze? chodzi mi o dziedziny
28 paź 13:50
;D:
28 paź 14:28
Bogdan:
Podaj dziedzinę, zobaczymy.
28 paź 14:30
;D:
a) logx2 (x+2) = 1
b) log(x−3) − log(2−x)=log (x2−4)
tak mi wyszło

a) D: x∊ (0; +
∞)\{1}
b) D: (3; +
∞)
28 paź 14:36
;D: ?
28 paź 15:26
;D: mogę jeszcze prosić o rozwiązanie tego, bo nie wychodzi mi :
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log |
| (2−x) ≥ log |
| |
| |
| | 4 | | 4 | | x+1 | |
28 paź 16:02
;D: moze chociaż ktoś w tym pomoże? bo mnie wychodzi dziedzina x∊(1;5), a w nierówności x∊(0;1)U
(6;+
∞). Więc co jest odpowiedzią?
28 paź 18:27
;D: ?
28 paź 18:48
aniabb: x∊(1,2) u (4;5)
28 paź 18:57
;D: dlaczego tak?
28 paź 21:02
;D: ?
28 paź 21:20
aniabb: policz jeszcze raz deltę
28 paź 21:44
aniabb: 3>(5−x)(x−1)
28 paź 21:46