wielomiany
estest: Znajdź wszystkie całkowite pierwiastki wielomianów:
1)
x5 − 2x4 − 4x3 + 4x2 −5x +6
2)
x4 = 3x3 − x2 + 17x + 99
28 paź 10:34
Gustlik: x5 − 2x4 − 4x3 + 4x2 −5x +6
"Kandydaci" na pierwiastek − dzielniki wyrazu wolnego czyli 6:
+−1, +−2, +−3, +−6
Najlepiej Hornerem − wstawić wszystkich "kandydatów" i po sprawie, bo całkowite mogą być tylko
wśród nich.:
1 −2 −4 4 −5 6
1 1 −1 −5 −1 −6 0
−1 1 −3 −1 5 −10 16
2 1 0 −4 −4 −13 −20
−2 1 −4 4 −4 3 0
3 1 1 −1 1 −2 0
−3 1 −5 11 −29 82 −240
6 1 4 20 124 739 4440
−6 1 −8 44 −260 1555 −9324
x=1, x=−2, x=3 są pierwiastkami.
ad b podobnie, tylko napisz porządnie ten wielomian, bo nie może być "=", chyba że jest to
równanie.
28 paź 10:41