zadanie z silnią
a.: zadanie z silnią, mam je rozwiązane ale nie mam pojęcia skąd się co wzięło, proszę o dokładne
rozpisanie zadania.
(n!)(3n)!
∑ −−−−−−−−−−−−−−−−−
[(2n)!]2
n=1
28 paź 10:05
a.: zapomniałam oddać ze chodzi o skorzystanie z kryterium d'Alamberta w celu zbadania zbieżności
szeregu
28 paź 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
o ile dobrze pamietam to d'Alamberta kryterium wyglądało tak:
no to liczymy:
| | an+1 | | | (n+1)!(3(n+1))! | |
| | | [(2(n+1))!]2 | |
| |
lim |
| = lim |
| = |
| | an | | | |
| | (n+1)!(3n+3))! | | [(2n)!]2 | |
= lim |
| * |
| = |
| | [(2n+2))!]2 | | n!(3n)! | |
// zauważ, że (n+1)! = (n+1)*n*(n−1)*...*2*1 = (n+1)* n!//
| | (n+1)*n!*(3n+3)(3n+2)(3n+1)*(3n)! | | [(2n)!]2 | |
= lim |
| * |
| = |
| | [(2n+2)(2n+1)(2n)!]2 | | n!(3n)! | |
| | (n+1)(3n+3)(3n+2)(3n+1) | | n!*(3n)! | | [(2n)!]2 | |
= lim |
| * |
| * |
| = |
| | [(2n+2)(2n+1)]2 | | [(2n)!] | | n!(3n)! | |
| | (n+1)(3n+3)(3n+2)(3n+1) | |
= lim |
| * 1 = |
| | [(2n+2)(2n+1)]2 | |
= .... dalej sobie poradzisz
28 paź 10:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
przedostatnia linijka ... mianownik drugiego ułamka ... powinno być [(2n)!]2
28 paź 10:17
a.: Dziękuje, dalej powinnam dać sobie radę
28 paź 11:54