wyznacz parametry a i b
Martusia: Błagam...wyznacz parametry a i b tak, aby z dzielenia wielomianów W(x)=(a−b) x3 + (2a+b) x2 +
x − 6 przez trójmian x2 + x − 2 była równa R(x)=2x+2
12 maj 22:09
Janus: Przylacze sie do Martusi, zadanko typowo maturalne a przez zmeczenie glowki nie wiem jak to
zrobic i chetnie obejrze rozwiazanie.
Czy dzielic wielomian przez trojmian przepisujac parametry. Czy sam nie wiem
12 maj 22:26
Eta:
Witam

podpowiadam
12 maj 22:31
Eta:
x
2 +x −2 =0 to Δ= 9 x
1 = 1 x
2 = −2
to W( 1) = 2*1 + 2 = 4
W( −2) = 2*(−2) +2 = −2
więc :
W( 1) = ( a −b)*1
3 +( 2a +b)*1 +1 − 6 =
4
W( −2) = ( a −b)*(−2)
3 + ( 2a +b)*(−2)
2 − 2 − 6 =
−2
należy rozwiązać ten układ równań i policzyć "a" i "b"
dalej już dacie radę
12 maj 22:37
janus: Czyli 2x+2 to niepotrzebne dane? wprowadzajace zamet
12 maj 22:39
janus: A nie sorry nie przeczytalem dokladnie (pozno juz)(
dzieki wielkie
12 maj 22:39
Kris_garg: nie ma niepotrzebnych danych

wszytko można wykorzystać ...

bez obrazy dziewczyny
12 maj 22:43
Eta:
Sorry

powinnam napisać R(1) = 2*1 +2= 4
R( −2) = 2*(−2) +2 = − 2
więc W( 1) = 4 i W(−2) = −2
czy już jasne?
12 maj 22:50
Tomek: Eta, ile kosztuje wynajecie twojej wiedzy matematycznej na 180minut (11−12zadanek nic
wielkiego

)
oddam nie zarysowana
12 maj 22:52