mam takie równanie i nie umiem sobie z nimporadzić
leni: lg2 (9−2x)=3−x
28 paź 09:15
leni: bardzo proszę o pomoc
28 paź 09:19
Tad:
... założenia
| | 8 | |
a potem 23−x=9−2x ... |
| =9−2x ...itd (podstawienie za 2x) |
| | 2x | |
28 paź 09:22
pigor: ... np. tak : z definicji logarytmu 9−2
x>0 , czyli
Dr={x: 2x >9},
wtedy
lg2(9−2x)= 3−x ⇔ 2
3−x= 9−2
x /*2
x ⇔ 2
3= 9*2
x−2
2x ⇔
⇔ 2
2x−9*2
x+8=0 ⇒ 2
2x−1*2
x−8*2
x+8= 0 ⇔ 2
x(2
x−1)−8(2
x−1)= 0 ⇔
⇔ (2
x−1)(2
x−8)=0 ⇔ 2
x=1 lub 2
x=8 ⇔
x=0 lub x=3 i 2
x>9 z D
r ⇒
⇒ x=0 lub 2
3<9 ∉ D
r ⇔
x=0 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
28 paź 09:49