Usuń niewymierność z mianownika:
Patrycja: Usuń niewymierność z mianownika:
| | 2−√2 | | √6 − 2 | |
b) |
| − |
| |
| | √2 | | √3−√2 | |
28 paź 08:52
Patrycja: Bardzo prosze o pomoc..
28 paź 09:34
AS: Tyle przykładów było wcześniej rozwiązywane , nie możesz ich
poszukać i wzorując się na nich rozwiązać problem.
Będzie to Twoje rozwiązanie.
28 paź 09:43
Tad:
| | 4√2(√5+1) | | 4√10+4√2 | |
a) |
| = |
| =√10+√2
|
| | (√5−1)(√5+1) | | 4 | |
pozostałe podobnie
28 paź 09:43
Patrycja: a skad wzieela sie ta 4 w mianowniku?
28 paź 10:47
Agnieszka : bo ({5} −1)({5}+1}) ze wzoru skróconego mnożenia (a
2−b
2)(a
2+b
2)= a
2−b
2
czyli wynika z tego że 5−1 =4
28 paź 10:55
Agnieszka : (
√5 −1)(
√5+1) ze wzoru skróconego mnożenia (a2−b2)(a2+b2)= a2−b2
czyli wynika z tego że
√25−1
2= 5−1=4
28 paź 11:02
Patrycja: jeej.. Dziekuje bardzo !
28 paź 11:03
Patrycja: a moglby mi ktos spr przyklad b?
| | 2√2−2 | | 2(√2 − 1 | |
= |
| − U{√18 + √12 − 2√3 + 2√2{1}= |
| − √18 + √12 − 2√3 |
| | 2 | | 2 | |
+ 2
√2= −
√2 + 2
√3 −
√12 −
√18 − 1
28 paź 13:11