Gustlik: ad a) Wymnóż jak nawiasy, a potem oblicz wartość bezwzględną z tego, zbadaj znak otrzymanego
wyrażenia, jeżeli wyjdzie + − opuść moduł bez zmiany znaku, a jak wyjdzie − to zmień znaki
wszystkich składników wyrażenia przy opuszczaniu modułu. Pamiętaj, że przy mnożeniu dwóch
takich samych pierwiastków "znikają" pierwiastki, zostaje sama liczba spod pierwiastka, np.
√2*
√2=2, natomiast przy mnożeniu "różnych" pierwiastków, możemy mnożyć liczby
podpierwiastkowe i wynik wpisac pod pierwiastkiem, np.
√2*
√3=
√6.
ad b) Usuń niewymierność z mianownika domnażając w liczniku i mianowniku 4+3
√2, żeby zrobić
wzór skróconego mnożenia, a potem oblicz wartość bezwzględną z tego, co Ci wyjdzie,
ad c) Tu mam fajną metodę − na "podwójne" pierwiastki jest wzór:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
√11+6√2=
x=
√112−(6√2)2=
√121−36*2=
√121−72=
√49=7
| | √11+7 | | √11−7 | | √18 | | √4 | |
√11+6√2= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√9+
√2=3+
√2
ad d) Oblicz oba pierwiastki tymi samymi wzorami, co c) i potem dodaj.
Jak będziesz miała wyniki, to napisz na forum, jak zrobiłaś, sprawdzę.