prosze o pomoc
majca: obilicz wartośc wyrazenia 3sin2α+sin2β+sin2γ wiedząc, ze α,β,γ są kątami trójkata
prostokątnego.
28 paź 08:00
AS: Katy trójkąta: α , β = 90o − α , γ = 90o
3*sin2α + sin2(90 − α) + sin2*90o =
3*sin2α + sin(180 − 2α) + sin180o =
3*sin2α + sin2α + 0 = 3*sin2α
28 paź 09:48
AC:
4sin2α
28 paź 09:57
AS: Oczywiście że 4sin2α ,chochlik daje znać o sobie.Dzięki.
28 paź 10:02
pigor: ... w= 3sin2α+sin2β+sin2γz , to warunków zadania :
α=90o, to w=3sin180
o+sin2β+sin2(90
o−β)=0+sin2β+sin(180
o−2β)=sin2β+sin2β=
2sin2β
albo w=
2sin2γ , zaś jeśli
β=90o], to w=3sin2α+sin180
o+sin(180−2α)=3sin2α+0+sin2α=
4sin2α albo
w=
4sin2y i analogicznie
y=90o, to w=
4sin2α albo w=
4sin2β. ...
28 paź 10:24