Dziedzina i Miejsca zerowe
Qaz1: Zad1. Wyznacz miejsca zerowe i dziedzinę podanych funkcji.
a)f(x)=x/6−x
b)f(x)=x+3/x
c)f(x)4x2−1/x−2
d)f(x)=x2−4/x+2
e)x2−1/x2+1
f)x2+1.x2−1
28 paź 07:10
Tad:
... to może napisz choć te zadania poprawnie −

Jeśli nie potrafisz napisać ułamka to pisz w nawiasach
itd −
28 paź 09:33
Qaz1: dobra jeszcze raz napisze

x/(6−x)
x+3/(x)
4x
2−1/(x−2)
x
2−4x/(x+2)
x
2−1/(x
2+1)
X
2+1/(x
2−1)
28 paź 11:18
Qaz1: teraz jaśniej?
28 paź 11:19
asdf: mianownik rozny od zera i liczysz, np dla pierwszego:
6 − x ≠ 0
x≠6
D = R /{6}
28 paź 11:25
Qaz1: a miejsce zerowe?
28 paź 11:59
asdf: jest taki wzór:
| a | |
| = 0 ⇒ a * b = 0, gdzie b ≠ 0 |
| b | |
x(6 − x) = 0
x = 0, 6 − x = 0 ⇒ x = 6, ale 6∉ D, czyli odp: x = 0
zrób sobie przykład C to bardziej zrozumiesz
28 paź 12:04
Qaz1: thx
28 paź 12:09
Qaz1: jak masz 4x2 to nie ma meijsc zerowych taak?
28 paź 14:39