| 1 | 1 | 1 | |||
+ | +...+ | >1 | |||
| n+1 | n+2 | 3n+1 |
Dzisiaj robiłem to zadanie.
Przejdę od razu do dowodu dla (n + 1)
| 1 | 1 | 1 | |||
+ ... + | + ... + | = | |||
| n + 2 | 3n + 1 | 3n + 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ ... + | + ... | − | > | ||||
| n + 1 | 3n + 1 | 3n + 4 | n + 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
> 1 + | + | + | − | > | ||||
| 3n + 2 | 3n + 3 | 3n + 4 | n + 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
> 1 + | + | + | − | = | ||||
| 3n + 2 | 3n + 3 | 3n + 3 | n + 1 |
| 1 | 1 | 3n + 3 − 3n − 2 | 1 | |||||
1 + | − | = 1 + | = 1 + | > 1 | ||||
| 3n + 2 | 3n + 3 | 3n + 3 | 3n + 3 |