| ⎧ | a4 + a1 = 26 | |
| ⎩ | a5 − a3 = 12 | jest równa: |
| a1 + an | ||
Wzór: Sn = | * n | |
| 2 |
| a1+a5 | 4+28 | 32 | ||||
S5= | *5= | *5= | *5=16*5=80 | |||
| 2 | 2 | 2 |
nie odświezylam strony i nie zauwazylam ze ktos napisał, o takie mi
rozwiazanie chodzilo, dzięki, dzięki, dzięki
!
)
Między dowolnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest tyle "r"−ów, jaka jest różnica między
numerami tych wyrazów, czyli np. a8−a5=3r, bo 8−5=3, a20−a16=4r, bo 20−16=4. Na tej
samej zasadzie a5−a3=2r, stąd 2r=12.
Obrazowo: wyobraź sobie, że ciąg arytmetyczny to linia kolejowa, a kolejne wyrazy to kolejne
stacje na tej linii. Jeżeli jedziesz pociągiem "do przodu", to dodajesz "r"−y, np. a5=a3+2r,
bo ze stacji 3 do stacji 5 trzeba "podjechać" o 2 przystanki. Jeżeli jedziesz "do tyłu", np.
ze stacji 9 na stację 6, to musisz się "cofnąć" o 3 przystanki, czyli a6=a9−3r. Jak jedziesz
"do przodu" − dodajesz "r"−y, a jak się "cofasz" − odejmujesz "r"−y.
Do przodu − dodajesz "r"−y, a "do tyłu" − odejmujesz "r"−y. A startuj nie z a1, tylko z tego
wyrazu, który masz podany w zadaniu. Czyli jeżeli w zadaniu masz podane, że np. a8=12 to do
innych wyrazów "jedź" z a8, czyli ze stacji nr 8. Np. a6=a8−2r, a12=a8+4r itd. Ten
wyraz a8 t Twój "punkt zaczepienia".
Metodę "podjeżdżania−cofania" przedstawiłem na rysunku.