Indukcja matematyczna
Zagubiony: Witam.
Prosiłbym o pomoc z poniższym przykładem:
∑(2i) = n(n+1)
27 paź 23:48
Ann: a ta suma to skonczona czy nieskonczona jest?
27 paź 23:52
Ann: znaczy sie jezeli i ∊{1,...,n}
to
1 dla n=1
trywialnie spelnione : 2=1*2
2 zakladamy prawdziwosc dla sumy k−1 skladnikow
teza ind: prawdziwe dla k
dow
k k−1
∑ 2i= ∑ 2i +2k=(z zal ind)=(k−1)(k−1+1)+2k=k2−k+2k=k2+k=k(k+1) czyli teza ind prawdziwa
i=1 i=1
na podsatwie podpkt 1 i 2 na mocy ind matematycznej ten wzor jest prawdziwy
c.n.d
28 paź 00:01
Zagubiony: i=1
− & dlaczego "k−1", a nie "k+1"?
28 paź 00:19
Ann: k−1 bo rozbijasz sume od 1 do k na sume od i do k−1 zeby mozna bylo zastosowac zalozenie
indukcyjne i usisz jeszcze dodac ostatni wyraz tej sumy co chcesz policzyc(czyli od 1 do k) a
ostatni wyraz jest dla i=k czyli dodajesz 2k
28 paź 00:34
Ann: poprostu jak rozbijesz te sume co liczymy na sume ∑k−1 2i to stosujesz zalozenie indukcyjne
czyli wzor gdzie za n podstawiasz k−1
28 paź 00:36
Zagubiony: Jednak zostanę przy "k+1".
[W końcu się udało.]
Dziękuję za wsparcie.
28 paź 15:18