pierwiastki
mala2: √7+4√3= proszę o pomoc
co z tym zrobić?
√7+4√3=x |2
nie radzę sobie.
wynik to 2+\sqrt3
27 paź 23:08
Kejt: podpowiedź:
7+4
√3=(2+
√3)
2
27 paź 23:09
mala2: Tak proste, że aż genialne

Bardzo dziękuję.
27 paź 23:37
Kejt: nie ma sprawy
27 paź 23:38
Gustlik: Można prościej, na "podwójne" pierwiastki jest wzór:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
√7+4√3
x=
√72−(4√3)2=
√49−16*3=
√49−48=
√1=1
| | √7+1 | | √7−1 | |
√7+4√3= |
| + |
| = |
| | √2 | | √2 | |
| | √8 | | √6 | |
= |
| + |
| =√4+√3=2+√3 |
| | √2 | | √2 | |
I nie trzeba kombinować pod góre pod wzór skróconego mnożenia, bo nie każdy to widzi.
28 paź 00:33
mala2: Ja należę do tych, co nie widzą. Podobny problem mam np. z rozkładem wielomianów, ale jak
rozwiązałam multum zadań widzę ciut więcej.
Wpisuję wzór na honorowym miejscu i
Dziękuję.
28 paź 01:01
Eta:
√7+4√3
(a+b)2= a2+2ab+b2
4√3=2ab / :2
a*b= 2√3 i sprawdzamy a2+b2= 7 ⇒ a=2 i b=√3
zatem :
(2+√3)2= 7+4√3
to: √7+4√3= √(2+√3)2= |2+√3|= 2+√3
28 paź 01:07
asdf: @mala2
Sama sobie odpowiedziałaś czemu nie widzisz kilku rzeczy − bo za malo przecwiczylas

Powodzenia! Praktyki nabierzesz i będzie lżej
28 paź 01:18
Eta:
28 paź 01:19