Dla jakiego x pole prostokąta o bokach (5-x) i (x-3) jest największe?
Tyna: zad.1 Dla jakiego x pole prostokąta o bokach (5−x) i (x−3) jest największe? Oblicz to pole.
zad. 2 Sprawdź dla jakiego x pole prostopadłościanu o wymiarach: a= x−2 b= 2x+3 c= −x jest
najmniejsze i największe.
Proszę o pomoc, nie wiem jak za to się zabrać.
27 paź 22:58
aniabb: parabola ma extremum w wierzchołku
27 paź 23:03
Buuu:
Zad. 1
Pole prostokąta wyraża się wzroem P = a*b. W naszym przypadku a = 5 − x, a b = x − 3.
Zatem P = (5 − x)(x − 3) = −x2 + 8x − 15, czyli mamy piękny trójmian kwadratowy. Wystarczy
teraz poszukać dla jakiego x trójmian ten przyjmuje wartość największą.
Zad. 2
P = 2(ab + bc + ac). Podstawić. Znaleźć wartość największą i najmniejszą.
27 paź 23:04
Tyna: dzięki
27 paź 23:15
Tyna: a wyznaczcie mi jeszcze wartość najmniejszą i największą, jak to się robi?
27 paź 23:19
Tyna: Proszę o pomoc.
27 paź 23:31
Tyna: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
28 paź 13:50