matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Edit:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że w drugim rzucie wypadła mniejsza liczba oczek niż w pierwszym rzucie jest równe: 1/2; 1/3; 5/9; 5/12. Proszę o obliczenia
27 paź 22:37
aniabb:
https://matematykaszkolna.pl/forum/150091.html
27 paź 22:39
aniabb:
5/12
27 paź 22:39
Ann:
1rzut: n 2 rzut: 1 lub 2 lub.... lub n−1 1: 6 wtedy 2 mamy 1z 5 mozliwosci 1:5 wtedy w2 mamy 4mozliwosci . . . 1rzut:2 w 2 moze byc tylko 1
5+4+3+2+1
15
5
P(A)=
=
=
6*6
6*6
12
27 paź 22:42