Pewien ostrosłup ma 70 wierzchołków...
kostka: zad. 1 Pewien ostrosłup ma 70 wierzchołków. Ile wynosi liczba jego krawędzi?
zad.2 Tworząca stożka o długości 12 tworzy z jego wysokością kąt 30 stopni. Ile wynosi pole
powierzchni całkowitej tego stożka? Proszę o i dziękuję za wszelką pomoc.
27 paź 22:26
kostka: zadanie 2 wiem jak policzyc. Zadanie pierwsze nie kumam. A może mi ktoś pomóc jeszcze przy
takim zad ?
Z wycinka kołowego o powierzchni 72 pi i promieniu 12 zwinięto powierzchnie boczną stożka.Ile
wynosi jego objętość? Bardzo proszę o pomoc.
27 paź 22:58
Buuu:
Ad. 1
Dowolny ostrosłup ma wszystkie wierzchołki przy podstawie, oprócz jednego "na czubku". Krawędzi
natomiast ma 2 razy tyle co wierzchołków przy podstawie.
27 paź 23:06
pigor: ... np. tak: niech w − liczba wierzchołków ostrosłupa, to
w=n+1 ⇒
n= w−1= 70−1=
69 wierzchołków podstawy, tyle samo krawędzi bocznych
i tyle samo krawędzi podstawy, więc
k=2n=2*69=
138− szukana liczba krawędzi
ostrosłupa .
27 paź 23:14
Ann:

l=12
sin(30)=r/12 => r=12*sin(30)
cos(30)=h/12 => h=12*cos(30)
P
b=πrl
P
p=πr
2
P
c=πr(r+l)
podstawiasz i masz wynik
27 paź 23:20
pigor: ... Z wycinka kołowego o powierzchni 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnie boczną stożka.
Ile wynosi jego objętość ? otóż z warunków zadania
dł. tworzącej stożka
l=12 i πrl=72π /:π ⇒ 12r=72 ⇒
r=6 − dł. promienia podstawy
stożka , więc dł. wysokości stożka
H=√ l2−r2=
√122−62=
√6*18=
6√3 , zatem
Vs= 13π r
2H=
13π*6
2*6
√3=
72√3 π − szukana objętość danego stożka.
27 paź 23:28
Ann:

P
w=72π
72=12*12*a/360
a=6*30=180
d=2πr*180/360=π*12
d=2πr'
r'=6
P
p=π(r')
2=π*36
l
2=h
2+(r')
2
h
2=12
2−6
2=6*18
h=6
√3
V=P
p *h /3
i podstaw do tego wzoru
27 paź 23:30