| x3−7x+6 | ||
Jaki będzie zbiór wartości funkcji f(x)= | ||
| x2−3x+2 |
| (x−2)(x−1)(x+3) | ||
f(x)= | =x+3 , x∊ℛ\{1,2} | |
| (x−2)(x−1) |
| x3−7x+6 | x3−x−6x+6 | x(x2−1)−6(x−1) | ||||
f(x)= | = | = | = | |||
| x2−3x+2 | x2−x−2x+2 | x(x−1)−2(x−1) |
| x(x−1)(x+1)−6(x−1) | (x−1)(x2+x−6) | |||
= | = | = | ||
| (x−1)(x−2) | (x−1)(x−2) |
| (x−1)(x2+3x−2x−6) | (x−1)[x(x+3)−2(x+3)] | |||
= | = | = | ||
| (x−1)(x−2) | (x−1)(x−2) |
| (x−1)(x+3)(x−2) | ||
= | i x≠1 i x≠2 ⇒ f(x)= x+3 i f(1)≠4 i f(2)≠5 , | |
| (x−1)(x−2) |