asymptoty
Martyna: Mam problem ze znalezieniem asymptoty poziomej funkcji y = ex /x2
Ciągle wychodzi mi symbol nieoznaczony a podobno powinno wyjść 0, przy x−> − ∞
Pomożecie? Bo już nie mam do tego siły.
27 paź 22:14
Martyna: Bardzo proszę o pomoc!
27 paź 22:36
A: | | f(x) | | ex | | ex | | ex | | ex | |
Lim |
| = |
| = |
| = |
| = |
| (przy x−>−∞ ) −>0 |
| | x | | x3 | | 3x2 | | 6x | | 6 | |
korzystasz 3 razy z reguły de l'Hospitala
27 paź 22:51
Martyna: Dzięki wielkie!
Kompletnie zapomniałam o de l'hospitalu i kombinowałam na wszystkie inne sposoby
27 paź 23:03
Ann: 
prosze bardzo inaczej raczej ciezko to byloby zrobic
27 paź 23:04