??
Kwasim:

CZworokąt ABCD na rysunku jest trapezem. Oblicz pola trojkatow ABE, DEC,AED,BCE
12 maj 21:30
Wiktor: abe = 9 , dec = 4 a dale nie wiem
12 maj 21:40
Kwasim: ale jak to obliczyc... wyniki to sobie wiesz...
12 maj 21:45
viola: wyskość trójkąta DCE oznaczam przez h. Z podobieństwa trójkatów ABE i DCE obliczam h
63=4h
czyli h=2
pola trójkatów ABE i DCE obliczysz z podstawowego wzoru
12 maj 21:50
viola: wysokość trapezu =6 i tyle samo wynosi wysokość trójkątow CDA i CDB
Oblicz ich pola
12 maj 21:52
viola: przepraszam wysokość trapezu wynosi 5
12 maj 21:52
Jakub: P
ABE =
12*6*3 = 9
Trójkąt DEC jest podobny do trójkąty ABE więc mogę policzyć wysokość trójkąta DEC wychodzącą z
wierzchołka E i padającą na podstawę DC z proporcji
h =
36*4
h = 2
Cała wysokość trapezu ma więc
h=2+3=5
P
DEC =
12*4*2 = 4
P
ABD =
12*6*
5 = 15
P
AED = P
ABD − P
ABE = 15 − 9 = 6
P
ABC =
12*6*
5 = 15
P
EBC = P
ABC − P
ABE = 15 − 9 = 6
Odp. 9, 4, 6, 6
12 maj 21:53
Bogdan:
| | 6 | | 4 | |
Z podobieństwa trójkątów ABE i CED otrzymujemy: |
| = |
| ⇒ h = 2 |
| | 4 | | h | |
Pole trójkata ABE: P
1 = 9
Pole trójkata CED: P
2 = 4.
| | 4 | | 5 | | 12 | |
Z podobieństwa trójkątów ACD i AEK otrzymujemy: |
| = |
| ⇒ |KE| = |
| |
| | |KE| | | 3 | | 5 | |
| | 4 | | 5 | | 12 | |
Z podobieństwa trójkątów BCD i BEL otrzymujemy: |
| = |
| ⇒ |LE| = |
| |
| | |LE| | | 3 | | 5 | |
Łatwo teraz obliczyć pola trójkątów: AEK, KED, BEL, ELC.
Warto tu przytoczyć następująca zależność:
Pole trójkąta AED = Pole trójkata BEC = P
3
P
3 =
√P1 * P2
W tym zadaniu P
3 =
√9 * 4 = 6
12 maj 21:57