logarytmy
;D: jak to rozwiązać:
log
2 x
2+6x+17
27 paź 21:44
;D: * log2 x2+6x+17=3
27 paź 21:45
pigor: ... ,np. z definicji logarytmu równanie ma sens,
gdy
x
2+6x+17>0 ⇔ x∊R (bo Δ<0 i a=1>0), wtedy
log2 x2+6x+17=3 ⇔ x
2+6x+17=2
3 ⇔
⇔ x
2+6x+9=0 ⇔ (x+3)
2=0 x+3=0 ⇔
x=−3 . ...
27 paź 21:58
;D: dzięki

a tu:
log(3x−91) − log(30−x)=1
27 paź 22:06
krystek: | | 1 | |
D:3x−91>0 i 30−x>0⇔x>30 |
| i x<30 i koniec D={∅} |
| | 3 | |
27 paź 22:11
;D: dlaczego?
| | 1 | |
czemu dziedziną nie jest (−∞;30) U (30 |
| ;+∞) |
| | 3 | |
?
27 paź 22:23
krystek: Masz iloczyn zbiorów! i
27 paź 22:25
;D: | | 1 | |
log(x−5)− log2= |
| log(3x−20)  |
| | 2 | |
27 paź 22:51
;D:
27 paź 22:59
krystek: D:3x−20>0 i x−5>0
2log(x−5)−2log2=log(3x−20)
27 paź 23:10
;D: tzn że muszę pomnożyć przez 2, żeby pozbyć się 1/2 ? a w nawiasie do potęgi 2 to chyba jest
(x−5) ?
27 paź 23:18