ostrosłup
max: pomocy
wyznacz kąt przy wierzchołku ściany bocznej w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o długości
krawędzi podstawy 30 cm i wysokości 20 cm
jak to zrobić bo jestem z tego ciemny
27 paź 21:43
Eta:

h
b2= 20
2+15
2 hb= 25
|BW|
2=|CW|
2= 25
2+15
2=850 ⇒ b= |BW|= 5
√34
z tw. cosinusów w ΔBCW:
| | 850+850−900 | | 8 | |
cosα= |
| =........... = |
| ≈0,4706 |
| | 2 *850 | | 17 | |
z tablic odczytaj : α=..........
2/ sposób
oraz
| | 1 | |
P(ΔBCW)= |
| b2*sinα= 425*sinα |
| | 2 | |
| | 15 | |
425sinα= 375 ⇒ sinα= |
| ≈0,8824 ⇒ α=......... |
| | 17 | |
28 paź 00:11
Piotr:
w życiu nie zrobie takich rysunkow
28 paź 00:13
Eta:
Wróć do gimnazjum
28 paź 00:32
Piotr:
nie mozna wrocic gdzies gdzie sie nie bylo
28 paź 12:17
max: To mam odczytać z tablicy cosα prawda
28 paź 13:41
max: czyli 62o
28 paź 13:53
max: kto mi narysuje wykres funkcji wykładniczej y=(12)x+2 − 3
28 paź 14:08
max: przepraszam y=(13)x+2 − 3
28 paź 14:10
max: w tabeli x podstawiłem −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3
a w y= (13)x otrzymałem 27, 9, 3, 1, 13, 19, 127
i jak narysować wykres tak ładnie z przesunięciem w lewo o 2 i w dół o 3 proszę o sam wykres
mam nadzieję że te moje wyliczenia są poprawne
28 paź 14:31
Mila:

| | 1 | |
g(x)=( |
| )x zielony wykres →T[−2;0] otrzymasz wykres funkcji: |
| | 3 | |
| | 1 | |
h(x)=( |
| )x+2 pomarańczowy wykres→T[0;−3] otrzymasz wykres funkcji: |
| | 3 | |
| | 1 | |
f(x)=( |
| )x+2 −3 czerwony wykres |
| | 3 | |
asymptota pozioma y=−3
28 paź 14:48
max: czyli moje obliczenie wyszły dobrze
28 paź 15:53
max: jak wy te rysunki robicie na kompie? jest do tego jakiś specjalny program?
28 paź 15:55
max: mam jeszcze jedno z prawdopodobieństwa. z tego jestem zupełnie zielony
Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 18
c) suma wyrzuconych oczek jest podzielną przez 3
28 paź 16:04
max: ponawiam prośbę
28 paź 19:29