Rozkład na sume ułamków
Kludi: Rozłożyć na sumę ułamków prostych nad ciałem R funkcje wymierne:
| P(x) | | −15x+6 | |
| = |
| |
| Q(x) | | x3−3x2−6x+8 | |
O co w tym chodzi? Czy mógłbym prosić krok po kroku?
Z góry Dziękuje
Mila: x
3−3x
2−6x+8=0 rozkładamy wielomian n aczynniki
w(1)=1−3−6+8=0⇔1 jest pierwiastkiem
(x
3−3x
2−6x+8):(x−1)=x
2 −2x−8 Hornerem
1 −3 −6 8
1 −2 −8 0
x
2−2x−8=0 Δ=4+4*8=36
| | 2−6 | | 2+6 | |
x1= |
| =−2 lub x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
x
3−3x
2−6x+8=(x−1)(x−4)(x+2)
| −15+6 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3−3x2−6x+8 | | x−1 | | x−4 | | x+2 | |
oblicz A,B C