f^2
maciek: Oblicz dla jakiej wartości parametru p zbiór wartoiści funkcji kwadratowej określonej wzorem
g(x)= px2 −2px+3 nie zawiera liczy 2.
27 paź 21:27
Eta:
1/p≠0
2/ układ równań: { y=2
{y= px2−2px+3 nie ma rozwiązania
px2−2px+1=0 i Δ <0
4p2−4p<0 ⇒ p(p−1)<0 ⇔ p€(0,1)
28 paź 01:29
ranny ptaszek:
p = 0 też
28 paź 06:48
pigor: ... lub tak: g(x)= px
2−2px+3 − trójmian kwadratowy
y= ax2+bx+c, x∊R,
to z warunków zadania, jeśli
a=p=0 ⇒ g(x)=3 >2
lub
a=p≠0 ⇒ x
w= −
b2a=
2p2p=1 i g(1)=p−2p+3= −p+3 wartość funkcji g taka,
że (p>0 i −p+3>2) lub (p<0 i −p+3<2) ⇔ (p>0 i p<1) lub (p<0 i p>1) ⇔
⇔ (0<p<1 lub p∊∅) ⇔
0<p<1 , więc podsumowując,
0≤ p > 1, czyli
p∊<0;1) − szukany
zbiór (przedział) wartości
p ...
28 paź 09:31