Wykresy funkcji
matema: Naszkicuj wykresy poniższych funkcji i na ich podstawie określ podstawowe własności funkcji
(dziedzinę, przeciwdziedzinę, miejsca przecięcia z osiami, przedziały monotoniczności,
ekstrema lokalne):
a) f(x)=−x2+5
b) f(x)=2−√x
27 paź 21:24
matema:

widzę, że nikt nie odpisuje, więc może przedstawię moje trudy liczenia podpunktu a)

−x
2+5=f(x)
Δ=20
√Δ=
√20
Proszę o sprawdzenie obliczeń.
Teraz nie wiem jak z
√20 wyciągnąć te miejsca przecięcia się paraboli z osią x i w ogóle nie
wiem jak dalej liczyć.
27 paź 21:30
matema:
27 paź 21:38
matema: pomoże ktoś
27 paź 21:50
aniabb: √20=2√5
27 paź 22:05
aniabb: x1=−√5 x2=√5
27 paź 22:06
aniabb: dziedzina x∊R przeciwdziedzina y∊(−∞;5>
27 paź 22:07
matema: x1 i x2 z wzoru na p i q
27 paź 22:07
matema: ok. z delty
27 paź 22:08
aniabb: z p i q to maximum
27 paź 22:08
matema: D=R, wzory na p i q do przeciwdziedziny potrzebne tak
27 paź 22:09
matema: co to są ekstrema lokalne

jak je wyliczyć ?
27 paź 22:10
matema:
27 paź 22:22
matema: już wiem, że to max i min. Proszę jednak o wyliczenie podpunktu b) w miarę możliwości
27 paź 22:23
Mila:

1)
f(x)=−x
2+5
a) D=R
x
w=0;
y
w=5 współrzędnie wierzchołka paraboli
Zbiór wartości funkcji
Z
w=(−
∞;5>
b)miejsca zerowe
−x
2+5=0⇔x
2=5⇔x=
√5 lub x=−
√5
Punkty przecięcia z osią OX: (
√5;0) i (−
√5;0)
z osiąOY: (0;5)
c)f(x)↑dla x∊(−
∞;0)
f(x) ↓ dla x∊<0;
∞)
d) wartość największa dla x=0 i wynosi y
max=5
27 paź 23:43
Mila:

2) f(x)=2−
√x D=R
+
a) wykres:
g(x)=
√x szary wykres
(sporządzasz częściową tabelkę wartości(0;0)(1;1)(4;2)itd)
odbijasz symetrycznie względem osi OX wykres g(x) i otrzymasz wykres: h(x)=−
√x (zielony)
Przesuwasz wykres h(x) o 2 jednostki w górę i masz wykres :
f(x)=2−
√x (różowy wykres)
b) miejsce zerowe
2−
√x=0⇔p(x)=2 ⇔=4
Resztę opisz sam.
27 paź 23:54
matema:

trochę inny mi ten wykres wyszedł. Nie wiem czy prawidłowy. Trochę ten rysunek nie estetyczny,
bo to dopiero mój początek rysowania w tym programie.
28 paź 14:05
matema: y= 2 dla x=0 i minusowych x nie przyjmuje, tak mi wyszło, trochę za daleko narysowałem
28 paź 14:07
matema: Proszę o sprawdzenie
b) D=(0;∞) przeciw D=(2;−∞)
oś Y y=2 oś X x=4
funkcja malejąca dla x∊(o;∞)
ekstrema ymax = 2 dla x=0
28 paź 14:11
Mila: b)
1) D=<0,∞) (Ja też zapomniałam o zerze w poprzednim poście)
2) Zw=(−∞;2>
3) Miejsce zerowe x=4
punkty przecięcia z osiami:
OY − (0;2)
OX − (4;0)
4) monotoniczność f(x)
f(x) malejąca dla x∊D
5) ekstrema
ymax=2 dla x=0
Zaraz napiszę jaki narysowałeś wykres.
28 paź 15:05
Daria: f(x)=2−√x
12 paź 19:00
Daria: f(x)=3+lnx
12 paź 19:01