Pewien pan spłacił dług w wysokości 9450 zł w piętnastu ratach
Maro: Pewien pan spłacił dług w wysokości 9450 zł w piętnastu ratach , z których każda kolejna była
mniejsza od poprzedniej o 40 zł . ile wynosiła pierwsza a ile ostatnia rata .
12 maj 21:28
Wiktor: wystarczy zastosować wzór na sume z ciągu arytmetycznego
12 maj 21:34
Eta:
r = − 40
| | a1 + a15 | |
S15 = |
| *15 = 9 450
|
| | 2 | |
to: ( a
1 + 7r)*15 = 9450 => a
1 + 7*(−40 )= 630
a
1 = 910 zł
a
15= a
1 + 14*(−40) => a
15= 910 − 560
to a
15=350 zł
12 maj 21:47
Maro: a dlaczego tam jest nagle 7r
12 maj 21:51
Eta:
| | a 1 + a1 +14r | |
Bo : |
| *15= 9450
|
| | 2 | |
| | 2( a1 +7r) | |
|
| ............. już wiesz dlaczego?: |
| | 2 | |
12 maj 21:55
Maro: tak dzięki
12 maj 21:56
Eta: OK
12 maj 21:56